Estimeret Læsetid: 4 minutter

At få planlagt og gennemført en tilbygning eller en ombygning, kan for de fleste af os, virke uoverskueligt. Udover det rent praktiske omkring byggeteknik og håndværkeraftaler, kan det sætte både familieliv og økonomi under pres.

Vi her lavet nogle gode råd og tips, som du kan have opmærksomhed på, når dine drømmer handler om at få lavet en til- eller ombygning af hus eller lejlighed.

  1. Overblikket; Sørg for at få lavet et ordentligt overblik over det projekt I skal i gang med. Husk det er ikke noget man lige laver om igen. Når I har jeres grundlæggende ide på plads, så er det tid til at få fat på nogle gode rådgivere. F.eks. en bygningskonstruktør eller arkitekt. For mindre projekter, kan det være nok at få fat i det firma I tænker skal udføre opgaven. Når eksperterne er inden over, kan I få lavet en tidsplan, og få overblik over materialer og økonomien i projektet.
  2. Tænk på muligheden for tilskud og støtte; Hvis I vælger at bygge miljø og energivenligt, så jeres ombygning har en positive effekt på vores miljø, så er der mulighed for at I kan få hjælp til finansierings af jeres projekt. Her har vi lavet en liste over noget af det du kan søge tilskud til:
  • Udskiftning af vinduer
  • Udskiftning af varmtvandsbeholder
  • Udskiftning af oliefyr
  • Isolering af rør
  • Hulmursisolering
  • Skift af radiatorventiler
  1. Tilladelser; I udgangspunktet kræver det tilladelse fra kommunen, når du går i gang med en om- eller tilbygning af dit hus eller lejlighed. For det meste deler man renoverings- eller byggeprojekter op i 3 kategorier;
  • Her skal I bruge en byggetilladelse; Hvis det du påtænker at lave en udvidelse af dit boligområde, eller hvis du ændre din bygnings udseende.
  • Her skal I huske at informerer kommunen; Hvis det er en lille renovering, som ligger uden for husets vægge. Det kan være et redskabsskur, udhus eller noget i den størrelses orden.
  • Her skal i ikke have en tilladelse; Hvis jeres projekt ligger inden for husets nuværende fire vægge. Det kan være nyt badeværelse, eller renovering af køkken og bad.
  1. Hav tålmodighed; Der kan ske uforudsete ting i forbindelse med et byggeprojekt. Der kan være materialer, der ikke dukker op, eller en håndværker der bliver syg. Forsøg at bevare tålmodigheden, hvis du begynder at presse håndværkerne for meget, risikerer du at der opstår fejl i forbindelse med deres håndværk.
  2. Forsikringer; Specielt ved større projekter og tilbygninger kan det være en god ide at kontakte jeres forsikringsselskab. Da der kan være forhold i forbindelse med projekter, som der skal tages højde for forsikringsmæssigt. Det kan være arbejdsskader, vandskader, stormskader osv.
  3. Hvor skal vi bo?Er det et stort byggeprojekt, eller en større tilbygning, I skal have sat i søen, så kan det være I skal overveje hvordan I skal bo mens projektet er i gang. Det kan være at toilet eller køkken i store perioder ikke er brugbare. Det kan være at I ikke kan opholde jer i huset, da der mangler varme eller der bare er for meget støv og skidt. Så planlæg om I kan bo hos familie eller venner. Det kan være de har et Måske er det en længere periode der kræver at I har et helt andet sted at bo. Et sommerhus, en skurvogn eller campingvogn i haven, kan være en løsning.
  4. Kan jeg selv bygge med?Det er altid fristende at tænke på, hvor mange penge I kan spare, ved selv at lave en del af arbejdet. Her skal I være realistiske, både omkring hvad I kan nå at lave, men også hvad I selv må lave. Erfaringen viser at mange parforhold lider under store byggeprojekter, bl.a. fordi, der for starten var en urealistisk forventning til, hvad man selv kunne lave i projektet. En anden ting er, hvad man selv må lave. Der er klare regler for hvad der skal en faglært håndværker til. Husk; en faglært håndværker, er professionel. Vedkommende har det værktøj, der skal bruges og kan udføre arbejdet hurtigere og måske mere præcist en du selv kan. At sætte fliser op og lægge gulv, kræver noget mere erfaring at udføre, med et godt resultat, end at male vægge eller paneler.
  5. Økonomien; sørg for at du har styr på budgettet inden dit byggeprojekt får i gang. Der kan være en tendens til at være lidt for ”optimistisk” i budgetfasen af et bygge projekt.

Erfaringen viser at det er en god ide at ligge 10-30% oveni. Der dukker næsten altid uforudsete udgifter op i lidt større om- eller tilbygnings projekter. Men det er selvfølgelig forskelligt fra gang til gang.

Jo bedre beskrivelse af det ønskede, jo mere præcist bliver prisen og budget.

Ændringer og tilføjelser undervejs i projektet kan selvfølgelig ændre budgettet til positiv og negativ side.

Her har vi samlet en liste over nogle af de udgiftspunkter du skal være opmærksom på:

  • Forsikring
  • Byggetilladelser
  • Tilslutning af kloak, vand og el
  • Løn til håndværker, advokater, landinspektører og andre rådgivere.
  • Indkøb af materialer og inventar (hvidevare, armaturer)
  1. Hav en byggeansvarlig; Det er vigtigt at I gør jer klar hvem der er byggeansvarlig og at vedkommende er tilstede under hele projektet. Det kan være jer selv, venner eller familie eller en konsulent eller håndværker i hyrer til det.
  2. Opsøg og find de gode råd; De fleste af os kender nogen der har gennemført en om- eller tilbygning af deres hus eller lejlighed. Det kan være nogle af vores venner, familie eller naboer. Det vil næsten altid være en god ting at tage en snak med dem. De har erfaringen og har stået i nogle af de situationer, som I kommer til at stå i. Derfor vil de råd og indspark I kan få fra dem være guld værd.
  3. Meld ud at I er i gang med et byggeprojekt; Hvis det er et større byggeprojekt I har sat i gang, vil det tage jeres fritid. Derfor, vil det være en periode, hvor overskuddet til venner, familie og andre sociale aktivitet, vil være meget lille. Fortæl dem at det er derfor i ikke kommer til, eller inviterer til noget for tiden.
Rate this post
Share This