Estimeret Læsetid: 4 minutter

Fiktion er for alle, ikke kun dem der har erfaring

Sidder du inde med et koncept som du simpelthen brænder for at få ned, men du har ingen anelse om hvordan du starter? Det er helt fint – det problem er ikke unormalt, og du er langt fra alene. De fleste forfattere, om så de er nyligt-aktiverede fanfiction-forfattere eller erfarende romankomponister, skal altid igennem en forberedende proces, før de kan begynde at skrive.

Som så mange andre aktiviteter, så kræver historieskrivning øvelse, og du vil hurtigt opdage at du har en stil, som er helt unikt til dig selv. Tips og gode råd kan få dig godt i gang, og jeg er klar med nogle initiale overvejelser og advarsler, som du burde gøre dig i forberedelsesfasen.

Den perfekte hovedperson findes ikke!

Har du nogensinde hørt om Mary Sue? Hun har ingen problemer, ingen uvenner og intet at bekymre sig om, for hun har altid ret og løser alle sine konflikter med moralsk overlegenhed 100 % af tiden. Hendes gode ven, Gary Stu, har den samme historie, og der er ikke nogen der gider at læse den.

Karakterer har fejl – og læserne elsker dem.

Sørg altid for, at de karakterer som du udtænker dig, har karakterfejl i tandem med deres styrker. Er din karakter Karl ekspert i at jagte vampyrer? – Så sørg også lige for, at han at hader farven gul, altid bakker baglæns ud af alle rum, han forlader, og at han er en fuldstændig forfærdelig forretningsmand.

Spørgsmål, som du burde stille din hovedperson:

 • Hvor kommer de fra, og hvad er deres mission?
 • Hvad er deres største styrker og svagheder?
 • Hvad er deres sværeste udfordring i livet?
 • Hvilke elementer i deres liv gør dem glade, rasende eller triste?
Kvindelig hovedperson

Den eventuelle hovedperson i en sci-fi eller fantasy genre.

Problemer skaber historien – hvordan laver man konflikt?

Det eneste som er mindst lige så vigtigt som en tiltalende hovedperson, er et plot der engagerer læseren, og gør dem nysgerrige for mere. Her er nøgleordet konflikt. En historie hvor Lise-Lotte betjener sin kaffebiks på toppen af Mount Everest kunne da være meget hyggeligt, men læsere ville være en smule mere interesseret i alle de yeti-angreb hun kommer ud for, og hvordan hun blev oplært af en tibetansk munk til at forsvare sig selv og sin forretning fra uforudsigelige angreb på det daglige. Yetier er Lise-Lottes daglige konflikt, og på hensigt døjer hun sikkert også med noget værre end det.

Overvejelser man skal gøre sig om sit plot:

 • Starten – hvordan opstod konflikten, og hvorfor er den vigtig for hovedpersonen?
 • Hvilke konsekvenser har hovedpersonens forsøg på at løse situationen?
 • Hvem hjælper dem? Hjælpere, eller bipersoner, er altid vigtige at overveje, også selvom de er midlertidige.
 • Hvordan løser hovedpersonen konflikten, og hvad lærer de af det?
En ny verden

Worldbuilding, at opbygge en verden i din historie, kræver planlægning og omtanke.

Worldbuilding – sådan går du i gang!

Mange historier foregår i et land langt, langt, væk – eller et sted der er stik det modsatte af vores egen verden, hvor rumrejser til Uranus er hverdag, og hvor vores biler ikke alene kan køre af sig selv, men de kan også føre en stimulerende samtale under turen. Geografien kunne være anderledes, kulturen kunne være særpræget af en ældgammel konflikt, og folket kunne være specielle i deres evne til at bygge huse ud af blåmuslinger. Mulighederne er endeløse, og kun din kreativitet sætter grænserne. På flipsiden, så er nogle af de bedste historier skrevet i en verden vi kan relatere til, og manglen på magi og rumskibe gør derfor ingen forskel, hvis historien er fængslende for læseren!

Ting du kan overveje, når du bygger en ny verden:

 • Hvor foregår historien? Geografien, tidsperioden, etc.
 • Hvilken baggrundsviden er relevant til at forstå denne verden, og dermed hovedpersonens hverdag?
 • Hvilke kontraster befinder sig i denne verden?
 • Taler alle det samme sprog?
 • Hvilken teknologi er mulig?
Kreativ skrivning

Sådan planlægger du din historie.

Et godt tip, hvis du planlægger at skrive en historie i en særartet verden, er at skrive et referat af denne verdens baggrund, før du begynder at skrive plottet. Beslut dig om, hvor fokusset ligger. Er religionen speciel? Er der mere end én intelligent race på jorden? Et lille personligt leksikon af information, for at holde styr på det hele, kan være et uundværligt værktøj under skriveprocessen.

Der er ingen bestemt måde at skrive en historie. Nogen mennesker starter med slutningen, og andre starter midt i handlingen, og bygger historien op på begge sider indtil de har en historie de er stolte af.

Hvis du har en mini-forfatter gemt i maven, så hold dem endeligt ikke tilbage!

Rate this post
Share This