Estimeret Læsetid: 3 minutter

Hvordan, hvorfor og hvorledes laver man nogle effektive noter?

Når starter på universitetet, eller endda allerede når man går på gymnasiet, så er gode notater en nødvendighed under hele forløbet – og det er der flere gode årsager til!

Gode noter…

 • Hjælper dig med at læse stoffet grundigt, og komprimerer en lang tekst til en mere letlæselig mundfuld.
 • Gør undervisningen nemmere at følge med i.
 • Reducerer stress i eksamenstiden.
 • Hjælper dig med at forklarer koncepterne til andre.

Når man tager noter til mange forskellige fag, gør man ofte også brug af enten flere forskellige notesbøger, eller foldere på computeren, for lettere at holde styr på det hele. Rod i noterne medfører som regel kun mere stres i længden, så du skal være sikker på, at alle dine noter er fordelt efter:

 • Fag
 • Emne
 • Uge/dato.

Hvis du foretrækker at skrive dine noter på computeren, så er f.eks.  programmerne OneNote eller EverNote er nemme og intuitive at bruge, indeholder fantastiske indekseringsmuligheder og kan uploades til din cloud.

Notater er forskellige for alle, men er normalt korte, ukomplicerede, og beskriver emnet med dine egne ord. Mens de fleste foretrækker at skrive deres notater i punktform, kan korte tekster også være nyttige, afhængigt af stoffets sværhedsgrad.

En studiegruppe som samarbejder

Studiegrupper hjælper med at motivere, lære og holde deadlines

Studiegrupper er uundværlige, og kan hjælpe dig med motivationen.

Man kan ofte sidde lidt håbløst med et svært fag, især mht. at skrive opgaver eller noter, hvis man syntes at stoffet er lidt for kompliceret at tage fat på. Her er studiegrupper et utroligt vigtigt redskab, som ikke bare hjælper dig akademisk, men også socialt og kommunikativt.

En studiegruppe kan for eksempel:

 • Støtte dig i at færdiggøre opgaver til tiden.
 • Motiverer dig til at forbedre dine resultater.
 • Lære dig hvordan man underviser andre, og forklarer komplicerede emner.

Nogle skoler og universiteter kender godt fordelene ved studiegrupper, og bygger dem fra starten op for at indstille gode vaner og samarbejde i eleverne – men hvis din skole ikke allerede har denne ordning, så kunne det være en god idé at oprette den selv! Det eneste du skal bruge, er nogle motiverede klassekammerater med de samme akademiske mål som dig selv.

En træt studerende

Uden god søvn mister man nemt koncentrationen, og dette gør det svært at studere.

Søvn og gode vaner reder dagen!

Det er måske unødvendigt at nævne, at masser af søvn er hovedingrediensen i en effektiv hverdag, men det gør det også enormt lettere at studere!

Har du nogensinde siddet med en tekst, og efter noget tid, så opdager du at du enten har læst den samme sætning 4 gange, eller at du stadig ikke aner hvad der stod? Dette er normalt – men et stort problem for mange søvnige elever. Træthed mindsker nemlig koncentrationen, og gør det svære at huske hvad man læser. Hvis du i forvejen ikke er særlig interesseret i hvad du læser, så har du et problem der kun kan løses med lidt dedikation til bedre vaner.

Gode vaner, som kan øge koncentrationen:

 • Mere og/eller bedre søvn og søvnvaner.
 • Ordentlig ernæring – altså gode og sunde måltider på de rigtige tidspunkter!
 • Lav en plan! God planlægning sætter sindet i ro, og gør plads til mere.
 • Husk at have pauser indimellem – stress har en enormt negativ effekt på koncentrationen.
 • Sæt mobilen på lydløs, når du ved du skal arbejde.
Et effektivt skema

Det er nyttigt at planlægge din uge ved hjælp af et skema.

Deadlines og personlig planlægning

Noget, som stresser de fleste studerende uafhængigt af årgang eller studie, er deadlines. Hvis man har mange fag, eller har gang i mange fritidsaktiviteter ovenpå et studiejob, så kan deadlines virke uoverkommelige – altså uden en plan!

Skemalægning er nøgleordet her, og selvom din skole nok allerede har givet dig en, så er den i langt de fleste tilfælde ikke særlig hjælpsom når det kommer til stykket.

Med personligt skema, hvor alle dine planer og deadlines i og udenfor skoletiden er skemalagt, kan du langt nemmere organiserer hvornår du har tid til at lave lektier, møde din studiegruppe eller skrive opgaver.

 

Rate this post
Share This