Estimeret Læsetid: 3 minutter

Sponsoreret

Medmindre du har plads til et vinskab eller barskab, tænker du nok sjældent på, hvordan du opbevarer din spiritus.

Men god opbevaring af spiritus er ikke bare med til at forlænge dens holdbarhed – det sørger også for, at den ikke mister smag, aroma eller potens, selv efter flere måneder.

I denne artikel giver vi dig fire tips til, hvordan du opbevarer din spiritus korrekt, selv hvis du ikke har et barskab eller en vinkælder.

Fire tips til opbevaring af spiritus (og ét generelt råd om at forlænge spiritussens levetid)

1. Lad flasken ligge ned – medmindre det er en vin

Spiritus skal som regel stå op. Det gælder stort set for alle former for spiritus med et højt alkoholindhold såsom gin, whiskey, cognac, vodka og rom.

Den høje alkoholprocent kan nemlig være med til at gøre proppen fugtig, så den i sidste ende bliver opløst og lukker luft ind i flasken.

Hvis det er vin du skal opbevare, så sørg for at købe et godt vinkøleskab. Temptech er et norsk firma, som producere nogle af de bedste og mest stilfulde vinkøleskabe.

2. Sørg for at flasken (og proppen) er lufttæt

Flasken skal først og fremmest være lufttæt.

Det betyder, at hvis proppen bliver væk, eller hvis korken går i stykker, når flasken bliver åbnet, er det vigtigt, at du har en anden prop, som kan forsegle flasken ordentligt. Hvis der kommer for meget luft ind i flasken, vil det sætte modnings- og fordærvelsesprocessen i gang. Det kan ødelægge spiritussen eller fjerne meget af smagen.

Hvis uheldet er ude, og proppen knækker eller bliver opløst – og du ikke har reserveprop liggende klar – kan du bruge en vakuumpose eller et andet stykke lufttæt stykke plastik, som du kan tape rundt om hovedet på flasken.

3. Sæt ikke flasken i direkte sollys – og opbevar den gerne under stuetemperatur

Sol, varme og alkohol er ikke en god cocktail.

Når spiritus står for længe i direkte solskin, vil farverne falme, alkoholen vil fordampe og smagen vil i bedste tilfælde blive mildere. I værste tilfælde blive decideret udrikkelig.

Det er derfor vigtigt, at du ikke opbevarer din alkohol i vindueskarmen, i det åbne, over ovnen eller på anden vis i nærheden af direkte sollys og høj varme.

Spiritus har det også som oftest bedst af at blive opbevaret i et tørt og køligt rum, hvor temperaturen ikke svinger markant. Det kunne eksempelvis være i en temperaturkontrolleret kælder (uden for meget damp og solskin), et loftsrum eller i et lukket køkkenskab.

4. Tjek holdbarheden – og åbn kun én til to flasker ad gangen

Jo renere en spiritus, desto længere holder den også.

Hvis du drikker den rent, vil du dog kunne opleve, at smagen ændrer sig efter en tre måneders tid. Selv hvis flasken har været nogenlunde lufttæt og blevet opbevaret korrekt. Den vil bare ikke smage helt ligeså ny. Det er derfor også bedst, hvis du ikke har for mange flasker åbne ad gangen.

Hvis du derimod foretrækker din spiritus i en cocktail eller anden blanding, vil kun de mest garvede kendere bemærke, hvis flasken har været åben i længere tid. Så længe den dufter fint, vil du kunne blande den op til en drink, selvom flasken blev åbnet for flere måneder siden.

Selvom du blander din spiritus, er det dog vigtigt, at du overholder holdbarheden. Alkohol baseret på druer såsom vin og portvin vil rådne og blive tyktflydende. Så tjek altid datoen, og hæld gerne et lille prøveglas op først, så du kan inspicere den, før I begynder at blande den op.

5. Drik ikke direkte af flasken

Som et mere generelt tip, anbefales det også, at du ikke drikker af flasken. Det kan nemlig introducere bakterier, som er med til at sætte forrådnelsesprocessen i gang – selvom flasken er lufttæt.

Rate this post
Share This