Føler du dig stresset, at du mangler overskud, og at du bare overlever hver dag, i stedet for rigtigt at leve dit liv? Det er ikke for sjov at stress også kaldes en folkesygdom i dag, og det kan ramme folk i alle aldre, og livssituationer. Den gode nyhed er dog at der er masser af hjælp at hente, så også du kan få det bedre og bytte stress ud med trivsel og glæde. Start med at tage vores test, og undersøg hvordan det står til.
Svar enten ja eller nej på spørgsmålene, og tæl til sidst hvor mange du har svaret ja på, læs derefter det svar der passer på netop din situation. Husk at svar så ærligt som muligt (det er tit det første svar der dukker op i hovedet, der er det rigtige)
Stress test – de sidste 3 måneder:
1. Har du følt dig mere træt og udkørt? (Ja/Nej)
2. Har du været mere glemsom? (Ja/Nej)
3. Har du haft svært ved at sove om natten? (Ja/Nej)
4. Har du manglet overskud til sociale aktiviteter? (Ja/Nej)
5. Har du haft fysiske symptomer, som spændinger, hovedpine eller ondt i maven? (Ja/Nej)
6. Har du lagt mærke til at dit hjerte har banket hurtigt? (Ja/Nej)
7. Har du været trist og i dårligt humør meget af tiden? (Ja/Nej)
8. Har små ting irriteret dig mere end normalt? (Ja/Nej)
9. Har du været svimmel og følt dig desorienteret? (Ja/Nej)
10. Har du haft svært ved at fuldføre praktiske gøremål i hverdagen? (Ja/Nej)
11. Har du haft mere lyst til søde sager, alkohol eller junkfood? (Ja/Nej)
12. Har du haft nedsat sexlyst? (Ja/Nej)
13. Har du haft mindre glæde ved ting der før gjorde dig glad? (Ja/Nej)
14. Har du taget på i vægt, eller tabt dig drastisk? (Ja/Nej)
15. Har du haft mere lyst til at være helt alene, meget af tiden? (Ja/Nej)
Resultater af stress test:
0-5 Lavt stressniveau
Hvis du kun har svaret ja mellem 0-5 gange, så ligger du i den lave ende af stress-skalaen. Så tillykke med det! Du trives måske fint i din hverdag, og du forstår at finde en balance i tingene. Der kan jo stadig opstå dårlige dage, eller pressede situationer, hvor du føler at du mangler overskud, men du ved at der kommer en bedre dag i morgen, og derfor når du ikke helt ned på et niveau hvor du ikke kan følge med. Hvis du stadig føler at du har nogle af symptomerne, selvom de måske kun optræder sporadisk, så gør dig selv en tjeneste og læs vores tips til at slippe af med stress én gang for alle, længere nede i artiklen. Så er du på vej til en endnu bedre hverdag J
5-10 Stresset
Hvis du svaret ja mellem 5-10 gange på stress symptomerne, trænger du til at rydde lidt op i dit liv, da der er tegn på at du skal passe på dig selv. Du føler måske at omverdenen stiller mange krav til dig, og at du har svært ved at følge med. Det kan også være at du har fået fysiske symptomer eller ubehag, men stadig bare klør på, da du ikke kan se nogen anden mulighed. Det er altid bedst at tackle stress i opløbet, og ikke når du er direkte udbrændt, og skal bruge måneder på at komme dig. Lyt til din krop, og sæt farten ned – dit helbred vil takke dig.
10-15 Alvorligt stresset/udbrændt
Hvis du har svaret til 10-15 ud af spørgsmålene er du alvorligt ramt af stress, og det er derfor meget vigtigt at du har 100% fokus på at give din krop og sind en tiltrængt pause. Hvis du kunne svare ja til så mange af symptomerne, så er det helt essentielt at du tager din tilstand alvorligt, og søger noget hjælp. Det kan enten være egen læge, psykolog, terapeut, alternativ behandler eller at du søger støtte fra familie og venner. Det er også vigtigt at du i denne tilstand er i stand til at sige nej, når dine omgivelser presser dig for meget. Et godt sted at starte er ved at læse vores tips, men husk også at søge hjælp udefra hvis tilstanden er vedvarende.
Vores bedste tips til at håndtere stress
Lige meget om du er mildt stresset, eller udbrændt kan alle have gavn af at skære ned på stress. Ved at følge disse tips kan du få mere balance, energi og overskud – og endelig begynde at nyde livet.
Minimér blåt lys – og få bedre søvn
Det første der skal ske når du er stresset, er at din krop, dine celler og din hjerne skal have lov til at restituere ordentligt. Det vil sige at du sover 8 timer i gennemsnit , og gerne hvor du når helt ned i den dybe søvn, og vågner frisk og udhvilet om morgenen. Det kan gøre underværker for dit helbred, humør og stressniveau hvis du sover i gennem om natten.
Der er meget snak om søvn for tiden, og mange specielt unge mennesker, oplever at de ikke sover ordenligt. En del af forklaringen kan være at vores forbrug af smartphones, bærbare computere, tablets er stigende, og disse apparater udsender et blåt lys, hvorved hjernen fejlagtigt tror at det er morgen, og at den skal vågne. Derfor er det første råd at minimere din eksponering af det blå skærmlys – specielt om aftenen.
Mange smartphones og computere kan indstilles således at skærmfarven bliver mere varm og behagelig for øjnene. På de fleste telefoner eller computere hedder dette ”night shift” eller ”night mode” – og god ide er at have det sat til hele tiden, så glemmer du det ikke. Det bedste er at undgå at bruge din telefon eller computer ca. 1 time inden du skal sove. Hvis du bruger briller, kan du også få en belægning (blue coating) på brilleglasset hos din optiker, som hæmmer det blå lys i at trænge ind i dine øjne – det er specielt godt hvis du arbejder på kontor og sidder foran en computer hele dagen.
Læs videre i næste afsnit, om en lille ting du kan gøre hver dag, som hjælper meget på dit stressniveau.
Gå udenfor – gerne hver dag
Bare en lille tur udenfor, kan gøre underværker for humøret og overskuddet. Noget meget afstressende er at gå en tur ved vandet, eller i en skov. Den grønne farve fra træerne og lyden af bølgeskvulp kan virke beroligende og er som balsam for sindet. Hvis du har en hund, er det en oplagt mulighed for at komme ud, ellers gå en tur med en god ven eller partner, som du kan snakke med, og dele dine tanker med.
Du kan også bare gå helt alene og tømme hovedet fuldstændigt. Prøv at sæt din mobiltelefon på flytilstand, så du ikke bliver distraheret, ellers lyt til en god podcast, eller noget musik der sætter gang i nogle gode tanker. Frisk luft, let motion og ro til at lade tankerne flyde, er noget som er rigtig godt til at falde ned på.
Få nogle nemme tips, til at få bevægelse ind i din hverdag i næste afsnit.
Motion – også når du ikke gider
Alle har hørt at de skal dyrke mere motion, men for nogle der er stressede, kan det at der er flere krav og gøremål medvirke til at de bliver endnu mere stressede. Det behøver det ikke at gøre, motion kan sagtens blive sat ind i hverdagen, på en let og overskuelig måde, uden at du skal stå 2 timer i et træningscenter hver dag.
For eksempel kan du i din egen stue, finde en youtube video, med en kort 10-minutters motionssession, noget som du synes er sjovt og rart – og på et niveau du kan følge med i. Du kan også prøve at gå til dit arbejde, i stedet for at tage bus/tog/bil og derved på en naturlig måde få mere bevægelse ind i din dag. Hvis du sidder på kontor så prøv at rejs dig en gang hver time, gå lidt rundt, sving armene, og tag trappen i stedet for elevatoren.
Kroppen har ikke godt af at sidde stille hele tiden, så hvis du bevæger dig om dagen, bliver du også mere naturligt træt om aftenen, og kan nyde en god søvn. Der findes rigtig mange fordele ved at dyrke motion og nogle af dem er at det styrker dit hjerte, din forbrænding, normaliserer dit insulinniveau, booster stressdæmpende kemikalier i hjernen som dopamin og serotonin -sidstnævnte har også en god effekt på depression. Hvis man går og holder inde med en masse følelser, kan det også virke utrolig forløsende med en omgang motion. Prøv med et sjippetov, eller lav sprællemænd – det er forholdsvist nemt, og det kan du gøre lige der hvor du er. Yoga er også et oplagt valg, hvis du kæmper med stress.
Læs videre i næste afsnit, om en rar wellness aktivitet, som gør dig helt afslappet.
Berøring, massage og zoneterapi
Mange mennesker afstresser ved berøring. Der bliver nemlig frigivet hormonet oxytocin, som også kaldes ”kærlighedshormonet”. Det kan give velvære i kroppen og en følelse af lykke. Ting som kram, kys og forelskelse kan fremkalde oxytocin. Hvis man ikke har en partner, eller en man kan kramme, eller ligge i ske med, er noget andet man kan gøre at finde en dygtig massør, som kan massere spændinger ud af kroppen på en. Det kan også lette på de fysiske symptomer ved stress, som hovedpine og anspændthed når man bliver masseret, samtidig med at man får en dosis oxytocin.
Man kan også prøve kræfter med zoneterapi, som er lette tryk og massage af fødderne. Det siges at der under fødderne er punkter, der har forbindelse til forskellige organer i kroppen. Zoneterapi kan virke forløsende under stress, og er rigtig godt til en lang række fysiske symptomer også.
Til sidst er det at kæle med sin hund eller kat, kan også frembringe glæde og positive følelser, og kan være med til at man slapper af.
I næste afsnit, får du at vide hvilke kosttilskud der egner sig bedst til at dæmpe din stress.
Boost din modstandkraft med sunde kosttilskud
Noget andet der kan hjælpe når din krop og sind er under pres, er sund nærende kost samt kosttilskud. Prøv at skær ned på sukker og tomme kulhydrater, og spis grønt og proteinrigt.
Af kosttilskud til stress, er specielt magnesium vigtigt. Det er et livsvigtigt mineral, og det kan hjælpe på blandt andet uro i kroppen/benene, berolige nervesystemet og stabilisere funktionen af enzymer. Du kan købe flydende magnesium, som sprayes på huden, og optages straks i kroppen. Det kan være en god ide at have en lille sprayflaske med, så man altid kan få ro lige meget hvor man befinder sig.
Man kan også tage et ekstra tilskud af B-vitaminer, der også har en beroligende virkning på nervesystemet. Fiskeolie, eller krill olie indeholder høje mængder af omega 3, som er vigtigt for hjerte, hjerne og syn.
Urter som virker afstressende er lemongræs (også godt til udrensning), den adaptogene urt fra Ayurveda: ashwaghanda, passionsblomst, kamilleblomst og lavendel. Disse urter kan både drikkes i te, eller tages i kapselform. Lavendel kan med fordel bruges som æterisk olie, og smøres på håndled, når man mærker uro.
Læs om et tip til at slutte din dag med i næste afsnit, der tømmer hovedet og giver ro.
Planlæg din uge og skriv ned
De fleste mennesker der er stressede føler sig tit overvældede, og kan ikke se sig ud af alt det de skal. Derfor er det essentielt at planlægge sin uge, så man ved at man når de ting man skal nå. Få gang i kalenderen på telefonen, ellers køb en kalender i dit lokale supermarked, og skriv ned hvad du skal hver dag, 1 uge frem. Så har du altid et overblik, og så er der færre overraskelser. Hvis du er en af dem som er blevet mere glemsom, som følge af stress, så er en kalender også det oplagte valg, til at holde styr på dine gøremål og aftaler.
Du kan også begynde at skrive dagbog, hvis du føler du har meget der skal ud, og meget du har holdt inde. Køb et lille hæfte, og skriv lidt ned hver aften inden du skal sove, så du på den måde tømmer hovedet for alle de ting der er sket den pågældende dag, eller for ting som fylder for dig for tiden.
Udover planlægning, er noget af det der betyder mest for vores velbefindende, tid med andre mennesker – læs mere i næste afsnit.
Mindre skærmtid, mere tid med dem du holder af
I vores moderne samfund, bruger flere mennesker stort set hele dagen på at stirre ned i deres smartphone, eller kigge ind i en computerskærm. Dette kræver måske noget tilvænning, at vænne sig af med, men det er sundt at komme væk fra skærmene.
I stedet kan man invitere en god ven eller veninde på besøg, lave noget lækkert mad og snakke sammen. Hvis man har familie, kan man planlægge en hyggelig udflugt hvor man oplever noget sammen. Det er nærende for sindet, og det at lave noget med hinanden, i stedet for at stirre ned i en skærm, er også med til at pleje ens relationer, og giver større livskvalitet. Nærvær, samt at grine med andre er også noget der letter stemningen, og giver plus på overskudskontoen.
Det diskuteres også om stråling fra alle disse apparater er farligt for mennesker, og derfor skal man udvise forsigtighed, ved for eksempel ikke at bære mobilen i lommen (ellers hav den på flytilstand), og sluk dit WIFI når du skal sove om natten. Du kan også købe et cover, som blokerer for strålingen fra din mobil.
Få et tip til vejtrækning i næste afsnit, der kan få dig til at falde i søvn på få minutter.
Træk vejret dybt eller prøv at meditere
Noget der virker, hvis man kan mærke at presset indeni vokser, er at tage en pause og trække vejret dybt ned i maven, og puste langsomt ud. Man kan også prøve vejrtrækningsmetoden 4-7-8, som går ud på at trække vejret ind mens man tæller til 4, holde vejret mens man tæller til 7, og puste ud mens man tæller til 8. Dette skulle reducere angst og stress, og kan også bruges hvis man har svært ved at falde i søvn.
Ligesom yoga er blevet populært er meditation det også. Det kan dog godt være svært at finde fokus hvis man allerede er stresset, så for at hjælpe med at finde roen kan man bruge meditationsmusik, eller lytte til en guidet meditation. Her kan man igen finde mange gratis videoer på Youtube. Der er også visse frekvenser der kan balancere sindet, disse findes også på Youtube ved at søge efter ”Binaural beats”. Endelig har nogle mennesker også meget glæde af meditationsapp’er som ”Headspace”, ”Calm” eller ”Synctuition”.
Stress på arbejdspladsen
Mange kan opleve stress på arbejdspladsen i deres dagligdag, hvilket ikke kun kan påvirke dem her, men også hjemme. Det er vigtigt at trives både fysisk og psykisk i sit arbejdsmiljø, for at undgå stress og andre negative aspekter i dagligdagen.
Hvis man oplever at man er stresset i hverdagen, og ikke kan overskue sine daglige opgaver, er det vigtigt man rækker ud. Det kan være skræmmende for mange at skulle række ud og vise sin sårbarhed. I sidste ende gavner det hverken arbejdsgivere eller ansatte at være stressede eller utilpas på arbejdspladsen. Det er derfor vigtigt at man får nødvendige værktøjer til at håndtere dette.
Det er en mulighed at række ud til en erhvervspsykolog, hvis der opleves stress og ubehag på arbejdspladsen. En erhvervspsykolog vil have en masse redskaber og kan håndtere situationen og hjælpe jer i processen. De kan b.la. hjælpe med stress coaching, konflikthåndtering, gruppesupervision og m.m.
Recent Comments