Dette spørgsmål er nok noget, som alle mennesker går og tænker over gennem livet. For hvad sker der egentlig, når vi dør? Hvad bliver der af os?
Det er store spørgsmål, der kan kræve store og komplicerede svar. Nogle svar er af praktisk og fysisk karakter, mens andre er individuelle, åndelige svar. Her forsøger vi dog at møde dig i de spørgsmål, du måtte stå med.
Hvor kommer vi hen, når vi er døde?
Når døden indtræffer, er det første der sker, at der skal udarbejdes en dødsattest. Dette foregår således at egen, praktiserende læge eller en vagtlæge kommer hjem til afdøde og laver en attest på, at vedkommende er død. Her melder de også dødsfaldet til sundhedsmyndighederne.
Efter udarbejdelsen af dødsattesten kan de pårørende nu kontakte begravelsesmyndighederne og anmelde dødsfaldet til dem. Herefter vil man typisk kontakte sin lokale bedemand, der vil hjælpe familien videre med de praktiske ting som opsætning af dødsannoncer, kontakt til stenhugger og bestilling af blomsterkranse. Hos eksempelvis Kronjyllands Begravelsesforretning i Randers og omegn, er du sikret tryghed, empati og respekt i samarbejdet med din lokale bedemand.
Senere vil afdøde blive iklædt det udvalgte tøj, hvorefter vedkommende vil blive lagt i en kiste og kørt af bedemanden til et kapel. Herfra foregår der enten en begravelse af kisten eller en adskilt ceremoni og bisættelse, hvis afdødes ønske er at blive brændt.
Hvad sker der med kroppen og sindet, når vi dør?
Dette er et at de spørgsmål, der er svært at svare entydigt på. Din lokale bedemandsforretning kan støtte dig i den praktiske proces i forhold til, hvad der sker med kroppen, når vi dør. Men hvad der sker med sindet, er i høj grad op til ens tro og livssyn.
Hvad skal du foretage dig, som pårørende?
Det kan være svært at vide, hvor man skal starte, når man er pårørende til et dødsfald. Her har vi forsøgt at samle en overskuelig liste over de vigtige, indledende ting, du skal foretage dig, efter din nærmeste er gået bort.
- Kontakt lægen for at få bekræftet dødsfaldet og udarbejdet en dødsattest
- Kontakt nærmeste begravelsesmyndighed og find en bedemand, som du har tillid til
- Få praktisk hjælp og støtte af din bedemand til planlægningen af en ordentlig og værdig begravelse
Hvad skal der tages stilling til?
Kronjyllands Begravelsesforretning har udabrjedet folderen ”mit sidste ønske”, som er ment tsom som en støtte til de pårørerende, så der er større afklaring når dødsfaldet måtte indtræffe. I folderen kan du tage stilling til det, der er vigtigt for dig. Ofte er det detaljer om ens begravelse eller bisættelse, der bliver udfyldt i folderen. Det kan dog også handle om dine ønsker vedrørende donation af krop og organer eller, hvordan du ønsker at din digitale arv skal håndteres.
Hvornår skal du udfylde ”mit sidste ønske”?
Det er meget forskelligt, hvornår man ønsker at udfylde ”mit sidste ønske”. Hos Kronjyllands Bedemandsforretning har du mulighed for at udfylde folderen, når du ønsker det. Du kan også altid henvende dig til os, hvis du ønsker at ændre noget.
Jeg skriver artikler på HverdagsTips.dk om alt mellem himmel og jord. Artiklerne skal give dig enten svar eller inspiration samt medvirke til bedre forståelse og afklaring.
Recent Comments