Estimeret Læsetid: 2 minutter

Er din armbåndsuret blevet beskidt? Fordi vi altid har vores ure med eller på os, ender de også ofte med at blive slidt eller snavset mere end andre beklædningsartikler.

Det betyder, at hvis du har et lækkert Tommy Hilfiger-ur, du gerne vil holde ved lige – eller hvis du måske har købt et antikt armbåndsur, du gerne vil friske op, kræver det lidt knofedt og know-how.

Læs med og lær, hvordan du rengør din ur på forsvarlig vis, og hvornår det har brug for en servicerensning af en professionel.

Type af snavs – og bedst egnede rensningsmetode

Almindeligt støv, fedt og snavs

Hvis dit armbåndsur bare er almindeligt snavset eller beskidt, kan du som regel slippe afsted med en let overfladerensning. Det er også en god idé at gøre en jævnlig rensning til en vane. Så slipper du for, at der ophober sig for meget snavs eller bakterier på uret.

Den mest almindelig form for snavs på uret er opstået på grund af fugt fra din egen hud.

Sved og andre lette urenheder kan løses med en mikrofiberklud. Den behøver hverken være våd eller bruges sammen med rengøringsmidler. Du skal bare tørre overfladen af. Alternativt, kan du bruge en gammel T-shirt eller noget andet lavet af bomuld.

De fleste ure har dog også små kanter og fine detaljer, som kluden ikke kan gøre rent. Det betyder, at du muligvis også skal bruge en vatpind.

Gummi- eller silikonerem

Gummi og silikone er nogle af de nemmeste ting at rengøre. Det eneste du skal bruge er lunkent vand, en mild sæbe og en opvaskebørste eller gammel tandbørste.

Når du rengør silikoneremmen, skal du dog være opmærksom på, at urkassen ikke må få vand på sig. Selvom dit ur måske er vandtæt, betyder det ikke, at det er immunt over for slid og den syre, du finder i almindelige rengøringsmidler.

Stålrem

Stålremme kan rengøres med en blød tandbørste og noget opvaskemiddel. Du kan også bruge en vand/eddike-opblanding. Når du er færdig, skal du tørre remmen af med en blød klud.

Du bør ikke bruge skuresvampe eller andre svampe i et hårdt materiale. Du kan nemlig risikere, at det efterlader grimme mærker og ridser i remmen.

Læderrem

Læderremme kræver regelmæssig pleje.

Hvis du oplever, at remmen er snavset, kan det dog til tider klares med en hurtig luftning. Det betyder, at du skal lade remmen ligge i en vindueskarm i et par timer. Du må dog ikke lade det ligge for længe i solen – det kan udtørre og krakelere læderet.

Du bør også jævnligt bruge læderplejemiddel for at holde remmen pæn og spændstig.

Hvis du er nødt til at rengøre læderet, kan du bruge en blød og let fugtig klud. Du skal helst ikke bruge for meget vand. Hvis læderet ikke har suget al vandet til sig efter, du har tørret det af, kan du også ligge det i en vakuumpose med lidt bagepulver. Over natten vil bagepulveret suge fugten til sig.

Skal uret til service?

Mekaniske ure skal som regel til et serviceeftersyn hver 4-5 år.

Ved et serviceeftersyn vil en urmager gennemgå og teste dit armbåndsur for at sikre, at det stadig er vandtæt og fungerer, som det skal. Urmageren vil også udskifte pakningen, rense remmen og urkassen samt oliere urværket.

Rate this post
Share This